Ініціативність українських співробітників

Ініціативність українських співробітників

Любі друзі,

чи може хтось підказати, як можна стимулювати співробітників до ініціативності, тобто пропонувати ідеї покращення процесів компанії та брати на себе відповідальність за їх реалізацію? Чи є в когось практичний досвід з цього питання? Які ризики мареріального стимулювання (преміювання)?

наперед вдячний

Ничто так не пробуждает инициативу как доверие и взаимоуважение. Но эту атмосферу, как вы понимаете, непросто создать в компании. Если это бизнес со штатом до 100 человек, то здесь все зависит от руководителя, и hr -фишки и инструменты типа систем мотивации не сработают. А вот если шеф действительно доверяет своим людям и уважает первонал (тогда уже более уместно назвывать персонал командой), если в компании есть ясность по целям и ценностям, остается проявить роль каждого в общем деле. А это происходит уже само собой.

Все, что я здесь пишу - субъективно

я хочу щоб офісні працівники обєднувались в групи принаймні по двоє і самостійно почали підвищувати продуктивність праці. Що мені слід зробити  в першу чергу? пообіцяти премії? випустити стінгазету?

Премии, бонусы, страх наказания или ожидание поощрения - всё это внешняя мотивация, которая почти всегда ослабляет внутреннюю. Как если бы за это не платили, для чего еще им это может быть нужно?

Премії не працюють. А от exposion багато в чому допоможе. Плюс, у нашій ментальності є тяга не стільки до грошової мотивації, скільки до того, щоб бути першим. Може попробуйте організувати конкурс серед працівників "Найшаленіша ідея як покращити бізнес"? І на місячному загальному зібранні нагородіть переможця перед всією організацією.

Тогда (при условии, что в сотрудниках присутствует внутреннее уважение инициативам компании) примут участие только явные экстравертивные лидеры, привыкшие соревноваться. Но подлинные ресурсы останутся скрытыми. Задача - пробудить инициативность и внутреннюю мотивацию к продуктивной работе во всех - правильно я понимаю то, ради чего Вам это нужно, Роман?

розігнати нудьгу. спортивний інтерес. амбіції. хочу працювати з цікавими людьми, а не з занудами. У вас якісь ідеї щодо того як вірно організувати інформаційну кампанію? Що працює, а що ні? Як слід висвітлювати невдачі? Це демотивує, чи навпаки, зменшує страх відповідальності за помилки?

стосовно премій. в мене була ідея заправадити їх на старті для отримання початкового імпульсу. Але потім зявилась думка, що це може призвести до конкуренції, а не кооперації серед працівників.

Ок. Ну вот как если бы у Вас получилось. Вы провели кампанию, спровоцировали персонал и он "проявился". Что дальше? Персонал будет ожидать от Вас новых провокаций и просто РЕАГИРОВАТЬ на них. Команды не будет, будет индивидуалисты, продвигающиеся по карьерной лестнице: "Быть лучше других, на фоне других, обогнать, выиграть". Общая цель компании замыливается личными целями, шеф не при делах... Знакомая картина? Не лучше ли заменить стратегию соревновательности на стратегию командного продвижения к общей цели? Чтобы люди не только от Вас ожидали инициатив, но смогли инициировать и сами из своей, органичной им, роли?

згоден, конкуренція серед працівників може привести до катастрофічних наслідків. тут потрібна думка спеціаліста з мотивації. А

Але тоді цікаво, як іще мотивувати працівників до самонавчання та уважного аналізу процесів, оцінки їх ефективності. Такі мотиви мають тільки власники бізнесу. IMHO.

Проявить реальные ценности организации. Помочь сотрудникам определиться с их личными целями и смыслами. Дать возможноть каждому сотруднику взять на себя наиболее органичную роль в организации и достичь личных целей в контексте задач организации, которая понимает и ценит его как личность и готова сотрудничать с ним на пересечении смыслов и целей. Огромное значение имеет позиция и готовность к работе на таком уровне (смыслы, ценности) босса.

Я, звісно, не HR, і тому можу лише поділитися власним досвідом - оскільки за напрямком діяльності нам весь час доводиться вирішувати нестандартні проблеми - я особисто практикую загальні обговорення всіма (аж до секретарки) працівниками нових завдань і завжди збираю всі ідеї та побажання. Мій досвід каже про те, що людям не настільки важлива навіть матеріальна мотивація, як відчуття власної цінності і реальної участі у прийнятті рішень - коли мої співробітники на власні очі бачать, що саме їхня ідея була прийнята та втілена в життя - їм більшої мотивації не треба. Я іноді  навіть змушена мало не насильно припиняти "потік свідомості" від моїх улюблених колег :). Але ми - маленька компанія і при наймі на роботу я відразу всім кажу, що у нас тут творчий колектив і тупо "від дзвоника до дзвоника" працювати не вийде.

Тим не менше, спробуйте просто чесно і зацікавлено обговорити якесь завдання з усіма членами колективу, які причетні до його виконання - скажіть людям, що вам потрібна їхня допомога і ідеї.