Ініціативність українських співробітників
Написано: Сер, 03/02/2010 - 16:54
Ініціативність українських співробітників
Любі друзі,
чи може хтось підказати, як можна стимулювати співробітників до ініціативності, тобто пропонувати ідеї покращення процесів компанії та брати на себе відповідальність за їх реалізацію? Чи є в когось практичний досвід з цього питання? Які ризики мареріального стимулювання (преміювання)?
наперед вдячний
- Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі

Ничто так не пробуждает инициативу как доверие и взаимоуважение. Но эту атмосферу, как вы понимаете, непросто создать в компании. Если это бизнес со штатом до 100 человек, то здесь все зависит от руководителя, и hr -фишки и инструменты типа систем мотивации не сработают. А вот если шеф действительно доверяет своим людям и уважает первонал (тогда уже более уместно назвывать персонал командой), если в компании есть ясность по целям и ценностям, остается проявить роль каждого в общем деле. А это происходит уже само собой.
Все, что я здесь пишу - субъективно
я хочу щоб офісні працівники обєднувались в групи принаймні по двоє і самостійно почали підвищувати продуктивність праці. Що мені слід зробити в першу чергу? пообіцяти премії? випустити стінгазету?
Премии, бонусы, страх наказания или ожидание поощрения - всё это внешняя мотивация, которая почти всегда ослабляет внутреннюю. Как если бы за это не платили, для чего еще им это может быть нужно?
Премії не працюють. А от exposion багато в чому допоможе. Плюс, у нашій ментальності є тяга не стільки до грошової мотивації, скільки до того, щоб бути першим. Може попробуйте організувати конкурс серед працівників "Найшаленіша ідея як покращити бізнес"? І на місячному загальному зібранні нагородіть переможця перед всією організацією.
Тогда (при условии, что в сотрудниках присутствует внутреннее уважение инициативам компании) примут участие только явные экстравертивные лидеры, привыкшие соревноваться. Но подлинные ресурсы останутся скрытыми. Задача - пробудить инициативность и внутреннюю мотивацию к продуктивной работе во всех - правильно я понимаю то, ради чего Вам это нужно, Роман?
розігнати нудьгу. спортивний інтерес. амбіції. хочу працювати з цікавими людьми, а не з занудами. У вас якісь ідеї щодо того як вірно організувати інформаційну кампанію? Що працює, а що ні? Як слід висвітлювати невдачі? Це демотивує, чи навпаки, зменшує страх відповідальності за помилки?
стосовно премій. в мене була ідея заправадити їх на старті для отримання початкового імпульсу. Але потім зявилась думка, що це може призвести до конкуренції, а не кооперації серед працівників.
Ок. Ну вот как если бы у Вас получилось. Вы провели кампанию, спровоцировали персонал и он "проявился". Что дальше? Персонал будет ожидать от Вас новых провокаций и просто РЕАГИРОВАТЬ на них. Команды не будет, будет индивидуалисты, продвигающиеся по карьерной лестнице: "Быть лучше других, на фоне других, обогнать, выиграть". Общая цель компании замыливается личными целями, шеф не при делах... Знакомая картина? Не лучше ли заменить стратегию соревновательности на стратегию командного продвижения к общей цели? Чтобы люди не только от Вас ожидали инициатив, но смогли инициировать и сами из своей, органичной им, роли?
згоден, конкуренція серед працівників може привести до катастрофічних наслідків. тут потрібна думка спеціаліста з мотивації. А
Але тоді цікаво, як іще мотивувати працівників до самонавчання та уважного аналізу процесів, оцінки їх ефективності. Такі мотиви мають тільки власники бізнесу. IMHO.
Проявить реальные ценности организации. Помочь сотрудникам определиться с их личными целями и смыслами. Дать возможноть каждому сотруднику взять на себя наиболее органичную роль в организации и достичь личных целей в контексте задач организации, которая понимает и ценит его как личность и готова сотрудничать с ним на пересечении смыслов и целей. Огромное значение имеет позиция и готовность к работе на таком уровне (смыслы, ценности) босса.
Я, звісно, не HR, і тому можу лише поділитися власним досвідом - оскільки за напрямком діяльності нам весь час доводиться вирішувати нестандартні проблеми - я особисто практикую загальні обговорення всіма (аж до секретарки) працівниками нових завдань і завжди збираю всі ідеї та побажання. Мій досвід каже про те, що людям не настільки важлива навіть матеріальна мотивація, як відчуття власної цінності і реальної участі у прийнятті рішень - коли мої співробітники на власні очі бачать, що саме їхня ідея була прийнята та втілена в життя - їм більшої мотивації не треба. Я іноді навіть змушена мало не насильно припиняти "потік свідомості" від моїх улюблених колег :). Але ми - маленька компанія і при наймі на роботу я відразу всім кажу, що у нас тут творчий колектив і тупо "від дзвоника до дзвоника" працювати не вийде.
Тим не менше, спробуйте просто чесно і зацікавлено обговорити якесь завдання з усіма членами колективу, які причетні до його виконання - скажіть людям, що вам потрібна їхня допомога і ідеї.