Впровадження коучінга в компанії

Впровадження коучінга в компанії

Шановіні HR та інноватори!
Як Ви використовуєте Coaching в своїй компанії?
Чи використовуєте Ви Coаching як один з методів розвитку персоналу?
Чи є в цьому потреба?

що таке коучінг?

Коучинг – это сфокусированный на решении, ориентированный на результат и систематический процесс сотрудничества, в ходе которого коуч содействует улучшению выполнения деятельности, увеличению жизненного опыта, самостоятельному научению и личностному росту людей из нормальных (т.е. не клинических) популяций

Э. Грант, Дж. Грин «Коучинг принятия решений»

Коучинг – это психологический подход, позволяющий за короткий срок максимально раскрыть потенциал человека (организации) и повысить личную и профессиональную эффективность.

Пам'ятаю, кілька місяців тому в kmbs викладав професор бізнес-школи Wharton Пол Кінг. Він займається персональним коучінгом в США.

Пол Кінг виступив з майстер-класом перед менеджерами, і було видно, що наш ринок ще неготовий до персональних коучів.

До речі, інтерв'ю з Полом Кінгом: http://www.innovations.com.ua/uk/interview/6/40/536.

Віктор, наші керівники ще не в повній мірі відчули цінність використання персонального коучінга і тому не квапяться платити за услугу. Мене хвилює те, що на ринку досить велика кількість "коучів" які насправді не мають і уявлення про те що є коучінг і не мають сертифікації.

Ви не могли б точніше окреслити користь коучінгу для компанії? Як це впливає на продуктивність працівників, наприклад відділу продажу? Або бухгалтерії?

rhinka, я розділяю індивідуальний ко. - це коучінг людини в організації (найчастіше власника) і корпоративний коучінг - процессів в організації, самої організації як сукупності процесів, роботи комманд і т.д.
Користь залежить від запросу компанії:
- я застосовую коучінг для того щоб, підвищити особисту еффективність  працівника, комманди. На прикладі відділу продаж - існує план продажів, але продавці не виконують його. Запросили коуча: він досліджує і аналізує ресурси, здібності, фокусується на виконанні цілі, з*ясовує  причину невиконання, шукає (разом з працівниками) шляхи виконання плану, розгляає альтернативні варіанти досягати план, мотивує комманду ("ціль за цілью") і розробляє пошаговий план.
Досвідчений організационніий коуч не тільки  хороший психолог , а і досвідчений менеджер - він католізує процес в необхідному напрямку за допомогою ресурсів кліента, основний результат коучінга - це досігнення мети/плану/цілей в короткий термін і екологічним засобом

Отакої ! Я завжди думав, що це завдання начальника відділу продажу! Ні? 

Коуч співпрацює з начальником відділу і користь від роботи коуча саме в швидкості та еффективності досягнення мети. Різниця досягаеться за рахунок подхода (метода) і сінергії співпраці, крім того керівник не зможе бути на 100% об*ективним - іноді важлива думка незалежного консультанта.
Ще один бонус коучінга: розвиток необхідних навичок як у керівника так і у підлегих :-)

я так розумію, що коуч повинен бути хорошим спеціалістом в сфері продажу ( в нашому прикладі), тобто розбиратися в нюансах професії, восодіти інформацією про ринок (може продаж впав тому що попит впав). Тоді ще одне запитання: для кожного відділу (напр бухгалтерії) потрібен окремий коуч, чи класний коуч повинен бути спеціалістом у всьому? 

Чим тоді коучінг відрізняється від бізнес-консалтингу?

rhinka, бути "классним у всьому" можуть собі дозволити тільки коучі з величезним досвідом, мірові лідери-засновники коучінгу: вони беруть надзвичайно складні запроси. На ринку коучінгу також існує спеціалізація, але вона не залежить від практичного досвіду: коучу не потрібно бути продавцем з великим досвідом, йому потрібно добре розуміти  механізм продажів (на приклад) і мати досвід в коучінгу підвищення продажів - мати власні методики, що допоможуть продавати більше, краще і працюють в різних умовах з різними командами і працівниками.  Коучінг може  бути частиною консалтингу, але він не має мету передати/втілити експертний досвід яким би успішним він не був.

На цю тему одна з книг Іцхака Адізеса називається "Ідеальний керівник. Чому ви не можете ним стати, і що робити з цього приводу". :)

Мария, меня заинтерсовало ваше обдщение, я сама давно неформально занимаюсь коучингом, и согласна с вами в том, что рынок переполнен не совсем профессиональными коучами, консультантами, тренерами, в приципе, такая проблема есть везде, но это рынок достаточно новый (5-10 лет для экономики небольшой срок), модный, доходный - и такая ситуация нормальна. Я хотела бы узнать у вас, где на ваш взгляд можно пройти дейтсвительно достойную сертификацию по коучингу в Киеве/Москве или кроме как заграницей пока это не реально?